Terveellisempi tavoite.

Teitkö uutena vuotena saman päätöksen kuin menneinä vuosina? Päätös laihtua tai ainakin kiinteytyä, koska noh sehän kuuluu asiaan. Kun mietit tulevan vuoden tavoitteita on laihduttaminen aina listalla, koska ajattelet että laihana kaikki on paremmin. Saatat olla jumiutunut ajatukseen, että sinun tulisi olla ulkoiselta olemukseltasi erilainen ja muiden tavoitteiden asettaminen voi tuntua turhalta.

Jos haluat ehdottomasti laihduttaa, kuka minä olen sinua estämään. Mutta jos kuitenkin huomaat ajattelevasi laihduttamista vaikka sinun ei tarvitse kutistua, vaatekokosi kertoo mielestäsi paljon sinusta ihmisenä tai minäkuvasi riippuu siitä oletko porukan hoikin, tämä on sinulle.

Uskon että kun tavoitteena on olla laiha on syy aina jossakin määrin ulkopuolelta tuleva. Painon tarkkailuun kuuluu yleensä uskomus, että kunhan vähän kutistun saan haluamani asiat. Kaikki on paremmin, olen kauniimpi ja menestyksekkäämpi. Nykyään täydellisiä vartaloita tuputetaan joka tuutista. Olisi hyvin vaikeaa olla vertaamatta itseään mediassa näkyviin ihmisiin. On kuitenkin tärkeää muistaa että sinun ei tarvitse näyttää instagram tähdeltä. Tämän “unelma” kropan tavoittelu on kuluttavaa, epärealistista ja motivaatio muutokseesi on tullut ulkopuolelta. Ainainen laihdutuskierre voi pahimmillaan aiheuttaa vääristyneen kehonkuvan tai vääristyneen suhteen syömiseen. Saatat myös ahdistua, hidastuttaa aineenvaihduntaasi tai vaikuttaa hormoonitoimintaasi negatiivisella tavalla aivan vahingossa.

Voin omasta kokemuksestani kertoa, että on paljon kivempaa olla vahva kuin laiha. Kun tavoitteenasi on olla laiha, suurin saavutuksesi on pieni vaatekoko ja hyvä itsekuri. Mutta kun olet vahva voit saavuttaa paljon enemmän. Kehosi on terve, pitää sinut liikkellä ja voit tehdä asioita joita rakastat.

Nuorempana olin itse hyvin pienokokoinen. Sekä heikko. Niin heikko että salilla treenatessa en halunnut muiden näkevän epätoivoisia yrityksiäni tehdä punnerruksia. Tavoitteeni ja motivaationi olivat pääosin ulkoisia ja olkomuotoani koskevia. Usein tavoitteena oli olla hoikempi tai ainakin rasvattomampi. Söin liian vähän ja tein aivan liikaa aerobista treeniä. Kaikesta tästä huolimatta en ollut tyytyväinen kehooni. En saanut treenistä toivottuja tuloksia ja koin koko ajan olevani vääränlainen. Sitten kylläistyin. Aloin syömään säännöllisesti ja paljon enemmän kuin olin tottunut. Varsinkin hiilihydraattien lisääminen auttoi energiatasoon ja treenin kulkuun. Energiaa oli enemmän ja treenikin alkoi kulkea paremmin. Jätin aerobisen treenin vähemmälle ja keskityin voimatreeniin.

Vaikka elämäntapani ovat nykyään paljon paremmat kuin ennen ei minulla edelleekään ole “täydellistä kroppaa” ja se on aivan ok. Olen kuitenkin paljon voimakkaampi kuin ennen. Harjoitteluni on aivan toisella tasolla ja olen vahvempi psyykkisesti. Jaksan myös arjessa sekä töissä paljon paremmin. Toimintaani ei enää hallitse laihuuden tai ihanne vartalon tavoittelu.

Kun unohdat laihuuden tavoittelun ja keskityt muihin tuloksiin on olosi vapaampi. Sinun ei tarvitse murehtia jokaista suupalaasi tai tuntea syyllisyyttä ylimääräisistä kaloreista. Lihaksia ja voimaa kasvattaessahan on syötävä yli kulutuksen. Voimatreeniä tehdessä huomaat kuinka kroppa alkaa kiinteytyä, ryhti parantua ja itsetunto kohentua.

Olisiko mukavaa, jos sinulla olisi vahva keho ja olisit vahvempi myös henkisesti? Eikö olisikin mahtavaa jos et miettisi omaa ulkonäköäsi ihanteiden kautta. Olisitkin hyvä juuri sellaisena, kuin jo olet ja muiden mielipiteillä ei olisi väliä? Kun alat arvostaa itseäsi enemmän ja huomaat, että maailma ei kaadu jos lopetat laihduttamisen löydät aivan uudenlaisen vahvuuden.

Jos haluat valita itsellesi terveemmän tavoitteen tälle vuodelle, kokeile seuraavaa.

Tee tänä vuonna pysyviä elämäntapojen muutoksia, pikadiettien sijaan. Ole rohkea ja vaihda suuntaa, jos tämän hetkinen toimintasi ei vahvista sinua niin fyysissesti kuin psyykkisesti.

Vaatekokosi tai reisiesi ympärysmitta ei ole tärkeää, jos hyvinvointisi ei muuten ole tasapainossa. Et tule löytämään onnellisuutta ikuisesta laihdutuskierteestä. Vain tekemällä pysyviä ja järkeviä muutoksia elämäntapoihisi voit saavuttaa pysyvän muutoksen ja samalla unelmiesi kropan. Jätä mehupaasto ja itsesi arvostelu väliin tänä vuonna ja aloita muutos kohti terveempiä tavoitteita. Jos laihdutus on edelleen sinulle tärkeä tavoite, tee se järkevällä ja terveellä tavalla.

IMG_4676.jpg

Uusi vuosi, vahvempi sinä!

Iina Levälä