Lihaskuntoharjoittelun hyödyt

Mitä ovat lihaskuntoharjoittelun hyödyt? Monelle on tuttua, että aerobisen kunnon kohottamisella on paljon tutkittuja terveyshyötyjä, mutta moni ei tiedäkkään kuinka tärkeää lihaskunnon kehittäminen on. Jos salilla käynti ei motivoi lue seuraavat kahdeksan tärkeää kohtaa, joihin parempi lihaskunto vaikuttaa ja löydä uutta motivaatiota treeniin.


Lihaskuntoharjoittelu,

  1. Lihaskuntoharjoittelulla on monia terveysvaikutuksia. Voimaharjoitelulla on positiivinen vaikutus veren rasva- ja sokeriarvoihin ja sen on osoitettu pienentävän aikuistyypin diabeteksen puhkeamisriskiä. Lihaskestävyys treenin (pitkät sarjat ja lyhyet palautukset) on osoitettu parantavan sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa muun muassa laskemalla verenpainetta.

  2. Vahvistaa luustoa ja pitää nivelet kunnossa. Säännöllinen liikunta ylläpitää saavutettua luumassaa aikuisiällä ja saattaa jopa lisätä sitä 1-3 prosentilla. Liikunta hidastaa luun menetystä vanhetessa. Pysyäkseen terveenä nivelet tarvitsevat liikettä. Liikkumattomuus ohentaa nivelten rustopintaa, eikä nivelet/rustot uusiudu. Luusto pitää erityisesti liikkestä, jossa tulee tärähtelyjä, kuten hypyt.

  3. Ylläpitää tasapainoa. Tämä ei ehkä tunnu sinusta tärkeltä, mutta ikääntyessä tasapainon merkitys kasvaa. Kun lihaskunto ja tasapaino ovat kunnossa pystymme suojautumaan vammoilta paremmin. Esim, liukkailla keleillä huonon tasapainon omaava ihminen kaatuu helposti ja voi saada vakaviakin vammoja. Pitkä vuodelepo aiheuttaa lihaskatoa, joka altistaa monille muille ongelmille.

  4. Helpottaa painonhallintaa. Voimaharjoittelulla on mahdollisuus lisätä lihasmassaa, joka kuluttaa levossa enemmän energiaa kuin esim. rasvakudos. Lihakset koostuvat huomattavan suurelta osin proteiineista, joiden rakentaminen ja hajotus ovat energiaa kuluttavia prosesseja. Mitä lihaksikkaampi olet sen enemmän kulutat energiaa/poltat rasvaa myös levossa. Jos tavoitteenasi on painonpudotus ja syöt vähemmän kuin kulutat on tärkeää tehdä tehokasta lihaskuntoharjoittelua, jotta vältät lihasten surkastumisen. Tavoitteena on ylläpitää olemassa olevaa lihasmassaa laihdutuskuurilla oikeanlaisella treenillä, jotta kilot karisevat rasvasta eikä lihaksista.

  5. Lykkää dementiaa. Tutkimuksissa on huomattu että jo puoli tuntia päivässä reipasta liikuntaa pienentää selvästi muistisairauksiin sairastumisen riskiä. Lihaskuntoharjoittelu vähentää ja ehkäisee ahdistuneisuutta, jännitysoireita ja parantaa unen laatua. Tämä parantaa aivojen kykyä käsitellä tietoa.

  6. Auttaa palautumaan paremmin. Tutkimusten mukaan lihaskuntotreeni helpottaa nukahtamista ja pidentää pysyvän unen kestoa. Treeni laukaisee myös stressiä, joka parantaa unen laatua. Hyvässä kunnossa olevat palautuvat myös työn ja arjen aiheuttamasta kuormituksesta paremmin kuin passiiviset ihmiset.

  7. Parantaa lihastasapainoa ja auttaa kipuihin. Yleistyneet niska- ja hartiakivut johtuvat usein heikkouksista lihaksissa. Oikeanlaisella kuntosaliohjelmalla voidaan parantaa lihastasapainoa ja avata kiristäviä lihaksia. Varsinkin istumatyötä tekeville on tärkeää tehdä salilla vahvistavia vetoliikkeitä ja aineenvaihduntaa parantavia kiertoliikkeitä. Oikeanlaisella liikunnalla saadaan positiivisia tuloksia kivunlievitykseen ja liikkuvuuden lisäämiseen.

  8. Auttaa aerobisissa suorituksissa. Moni aerobista lajia harjoittava ajattelee, että he eivät tarvitse lihaskuntoharjoittelua, koska lihakset kehittyvät lajiharjoittelussa. Tämä on varsinkin juoksijoiden yleinen oletus. Moni myös pelkää kasvattavansa isot lihakset, jotka hidastavat lenkillä. Tosiasiassa lihaskuntoharjoittelu on olennainen osa aerobista treeniä. Kun sinulla on enemmän lihaksia, voimaa ja hallintaa lantion seudulla saat enemmän työntöä juoksu askeleesta ja tulee näin juoksemisesta taloudellisempaa. Myös ryhtiä ylläpitäviä lihaksia tulee treenata aerobisen treenin lisäksi.wintergarden5.jpeg

Lihaskuntotreenin ei tarvitse aina liittyä ulkonäköön.

Saat lisää motivaatiota voimatreniin, kun muistat kaikki sen tuomat hyödyt.

Iina Levälä