Hyväksyvä tietoinen läsnäolo


Mitä on tämä mystinen mindfulness ja hyväksyvä tietoinen läsnäolo? Monelle tulee mieleen sanasta mindfulness rauhaa rakastavat hipit ja joogagurut. Mutta voiko jokainen tuoda hieman midfulnessia elämäänsä ja harjoitella hyväksyvää tietoista läsnäoloa?

Vastaus on kyllä ja jokaisen pitäisi ehdottomasti ainakin kokeilla. Lähdetään siitä, että mitä hyväksyvä tietoinen läsnäolo on.


Hyväksyvä tietoinen läsnäolo on tietoisuutta, joka saavutetaan kiinnittämällä nykyhetkessä tieten tahtoen ja arvostelematta huomioita asioihin sellaisena kuin ne ovat." - - WILLIAMS, TEASDALE, SEGAL JA KABAT-ZINN (2010) -


Tietoiselle läsnäololle on useita eri nimiä. Usein näkee puhuttavan tietoisuustaidoista, meditaatiosta tai mindfulnessista. Kaikki nämä tarkoittavat käytännössä tarkkaavuuden suuntaamisen harjoittamista tähän hetkeen sitä tuomitsematta.


Oma tieni tietoisen läsnäolon harjoittelun maailmaan on hyvin tyypillinen. Koin olevani stressaantunut sekä uupunut ja lähdin etsimään vastausta meditaatioaplikaation harjoituksista. Huomasin kuitenkin turhautuvani harjoituksiin, koska mieleni harhaili koko harjoituksen ajan. En kokenut harjoitusta omakseni ja luovutin.

Seuraavaksi kokeilussa oli kotijooga. Löysin Youtubesta loistavan joogaohjaajan ja hänen videoissaan keskityttiin vahvasti tietoiseen läsnäoloon. Aluksi koin että homma toimii ja olen jo melkein kuin kokenut joogi, jonka zen tilaa ei kukaan voi häiritä. Syvemmän pohdinnan myötä huomasin kuitenkin, että joogaharjoitusten aikana en keskittynyt täysillä ohjaajan sanoihin, vaan mietin opiskeluja sekä töitä.


Kolmas kokeilemani keino oli lopettaa murehtiminen ajattelemalla muita asioita. Tämä on varmasti monelle tuttua. Stressaava asia pyörii mielessä kuin hyrrä ja on pinnisteltävä kovasti saadakseen ajatukset toisaalle. "En saa ajatella koko ajan töitä, se stressaa" sattaa olla tuttu ajatus myös sinulle. Huomasin kuitenkin että tämä taistelu ajatusten kanssa oli kovin kuluttavaa, eikä edes toiminut kunnolla. Pidemmällä tähtäimellä tämä ei toimi, vaan kuluttaa jo ylirasittunutta mieltä vain lisää.


Aika pyytää apua ammatilaiselta. Hän kertoi hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta ja totesi että sen harjoittelu ei ole helppoa. Great, mietin jo hieman lannistuneena. Kuuntelin kuitenkin avoimin mielin neuvon joka kuului näin,


”Kun mielessäsi pyörii taas se stressaava aihe, riuhtaise huomiosi muualle. Tämä ei ole toinen ajatus vaan tämä hetki. Kiinnitä huomioisi ympäristöösi sitä sen kummemmin arvostelematta. Huomioi mitä näet, kuulet ja tunnet”


Nykyajan ihmisillä on paljon ärsykkeitä ympärillä ja mielen päällä sata ajatusta. Hyvinvointimme kannalta on tärkeää antaa mielen välillä vain levätä. Se ei tarkoita television katsomista tai sosiaalisen median päivitystä. Tarkoitus on antaa mielen levätä vain olemalla.


Sain ohjeeksi harjoitella tietoista läsnäoloa pieninä annoksina kerrallaan. Esimerkiksi illalla kasvoja pestessä en miettisikään huomisen to do- listaa, vaan keskittyisin tähän hetkeen. Siihen miltä vesi tuntuu kasvoilla ja pumpuli kädessä. Tai voisin harjoitella tietosta läsnäoloa, kun kävelen metropysäkille aamuisin. Tavoitteena on kuunnella aisteja. Katsella ympärilleen ja huomioida mitä näet. Kuunnella ympärillä olevia ääniä ja tuntea lämpö tai kylmyys iholla, näitä asioita kuitenkaan enempää miettimättä tai arvottamatta.


Ajattelin aluksi että tämähän kuullostaa mahdottomalta! Kokeilin kuitenkin tietoista läsnäoloa kotimatkalla. Yllätyin kun pystyin koko muutaman minuutin matkan keskittymään vain ympäristööni. Oli vapauttavaa olla ajattelematta mielessä usein pyöriviä asioita ja vain keskittyä ympäristööni. Otin harjoitukset mukaan arkeeni ja nyt pystyn jo joogassakin keskittymään melkein koko ajan ohjaajan sanoihin.


Kun mielen saa välillä kokonaan tyhjäksi ja rauhalliseksi lataa se akkujamme. Pidemmän harjoittelun jälkeen pystymme suhtautumaan elämän tuomiin yllätyksiin rauhallisemmin. Harjoiteltuasi meditaatiota säännölliseti myös keskittymisesi paranee ja palaudut paremmin. Tärkein oppi omalta mindfulnes matkalta, jonka voin sinulle antaa on tämä. Ole kärsivällinen ja anna itsellesi aikaa oppia rauhoittumisen taito. Jos olet jo vuosia ollut vatvoja, stressaaja ja ylianalysoija ei mielen rauhoittaminen onnistu päivässä. Mieli on tottunut tekemään asiat tiettyjen kaavojen mukaan. Stressaavassa tilanteessa se alkaa jumittaa saman asian kohdalla.


Aloita harjoittelu sinulle sopivalla tavalla ja hyväksy, että pystyt keskittymään rauhoittumiseen ehkä vain minuutin kerrallaan. Tässä lajissa ei ratkaisen harjoituksen pituus vaan sen toistuvuus. Valitse siis itsellesi sopiva ajankohta päivästä jolloin teet harjoituksen. Toista tämä joka päivä ja huomaa, kuinka tietoinen läsnäolo helpottuu.

Kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista puhuttaessa on tärkeää muistaa mielen hyvinvointi. Siksi haastan sinutkin kokeilemaan hyväksyvää tietoista läsnäoloa jo tänään.

Tsemppiä harjoitukseen!

IMG_4724.jpg

Tärkein oppi,

Muista antaa itsellesi aikaa ja ole itsellesi armollinen, kun aloitat tietoisen läsnäolon harjoittelun.

Iina Levälä