Positiivisen itsepuhelun voimaKuvittele mielessäsi tämä tilanne. Olet salilla ja valmentajasi tai ystäväsi kehottaa sinua kokeilemaan sinulle uutta liikettä. Liike näyttää sinusta vaativalta. Mikä on ensimmäinen ajatuksesi? Jos en ole ihan väärässä, se on tämä "apua, pystynköhän tuohon".


Meille on luontaista ajatella, ettemme kykene tiettyyn suoritukseen. Tämä johtuu siitä ettemme ole kokeilleet asiaa ennen ja pelkäämme epäonnistuvamme. Jännittäminen kuuluu elämään. Jos kuitenkin huomaat ensimmäisen ajatuksesi aina olevan epäily voisi olla aika pohtia kuinka näet itsesi ja kuinka puhut itsellesi. Jos huomaat puhuvasi itsellesi näin kuntosalilla, mitä mahtakaan tapahtua pääsi sisällä, kun kohtaat vaikean tilanteen töissä? Sanonta "ajattelitpa että onnistut tai epäonnistut, olet aina oikeassa", pitää paikkansa.


Personal trainerina työni on auttaa sinua karistamaan harhaluulo siitä, ettet kykene suoritukseen. Tästä syystä harjoittelemme asiakkaideni kanssa liikkeitä, jotka haastavat heitä monilla eri tavoilla. Kun liike tai harjoitus epäilystä huolimatta onnistuu, kasvaa pystyvyyden tunne sekä rohkeus kokeilla uutta.


Negatiivisella itsepuhelulla voi olla suuri vaikutus suorituskykyysi. Hyvä uutinen kuitenkin on se, että mielikuvaharjoittelulla ja itsepuhelulla voimme vaikuttaa myös positiivisesti suoritukseemme. Tämä positiivinen vaikutus saadaan heti kun muutamme ajattelutapaamme. Parannat uskoa itseesi kun käytät positiivista itsepuhelua. Mielikuvaharjoitelulla on myös tärkeä rooli maksimivoimaharjoittelussa.


Lihassupistuksia ohjaa pitkälti tahdonalainen hermostomme. Jo pelkät mielikuvat aktivoivat aivojen motorisella aivokuorella alueita, jotka vastaavat jännityksestä. Myös kohdelihaksissa lihasaktiivisuus voi nousta. Aktivoidaksesi hermostolliset yhteydet lihakseesi jo ennen varsinaista lihastyötä, ajattele itsesi tekemään opimaalinen suoritus. Jos haluat parantaa maksimivoimaasi harjoittele mielikuvaharjoittelua niin salilla kuin salin ulkopuolella.

Kun ystäväsi seuraavan kerran esittelee sinulle uuden haastavalta näyttävän liikkeen, ota haaste hyvin mielin vastaan. Vaikka liike ei ensimmäisellä kerralla onnistuisi, voit ainakin onnitella itseäsi yrittämisestä!
yes u can.jpg
Iina Levälä