Dynaamisen lämmittelyn tärkeys

Oletko koskaan miettinyt miten lämmittelet ennen treeniä? Moni tietää, että aerobinen lämmittely on suotavaa ennen treeniä ja kylmiltään ei kannata kyykätä. Mutta miten muuten voisit parantaa suorituskykyäsi?

Vastaus on dynaamisten liikkuvuusliikkeiden tekeminen ennen treenin aloittamista. Liikkuvuusharjoittelu sekä venyttely ovat tärkeä osa harjoittelua, mutta niiden tärkeys korostuu ennen kovan treenin aloittamista. On toki hyvä, että olet tehnyt aerobisen lämmittelyn ennen kyykkyräkkiin suuntaamista, mutta tämä ei tarkoita että kehosi olisi täysin lämmennyt. Toiminnallinen liikkuvuusharjoittelu valmistaa kehon tulevaan treeniin.

 

Liikkuvuusliikkeet ja venytykset avaavat kiristyneitä sekä lyhentyneitä lihaksia. Liikkeet auttavat myös palauttamaan liikeratojen pituuden sekä lämmittämään nivelet. Liiketoimintaketjujen avaaminen dynaamisilla joustoliikkeillä on tutkimusten mukaan paras tapa venyttää niin lihaskudokset kuin sidekudosrakenteet. Liikkeet herättävät myös hermostoa tulevaan treenin pitkän istumisen jälkeen. Lämmittelyn myötävaikutuksesta verenkierto ja hapenkuljetus työskenteleville lihaksille tehostuu. Lämmittelyllä on myös positiivinen vaikutus koordinaatioon. Voit tehdä lämmittelyn tulevia voimaliikkeitä mielessä pitäen. Tällöin saat myös aktivoitua ja heräteltyä lihaksia, joita tarvitset treenissäsi.

 

Loukkaantumisten riski kasvaa, jos jätämme liikkuvuusliikkeet ennen treeniä tekemättä. Olet myös saattanut huomata, kuinka kyykky tai muu raskas lihaskuntoliike alkaa sujua kunnolla vasta kolmannen sarjan aikana. Tämä kertoo siitä, että kehosi ei ollut kunnolla lämmin ennen harjoituksen aloittamista. Varsinkin olkapäät ovat vaarassa loukkaantua, jos emme lämmittele kunnolla. Työpäivän aikana hartiat ja olkapäät ovat hyvin staattisessa asennossa ja todennäköisesti myös hieman sisäkierrossa. Kun salille saapuessa unohdat keppijumpat kokonaan ja lähdet suoraan raskaaseen pystypunnerrukseen, ovat rasitusvammat hyvin todennäköisiä. 

 

Jos syynä lämmittelyn laiminlyömiselle on ajanpuute, on saliohjelmaa syytä muokata. Varmista, että treeniisi on varattu aikaa kunnolliselle lämmittelylle . Voit myös kokeilla miltä tuntuu tehdä tehokas dynaaminen liikkkuvuusharjoitus aerobisen lämmitelyn sijaan. Oikein valituilla liikkeillä saa kropan lämpimäksi ja jopa sykkeet nousuun.

 

Uskon että tavoitteenasi on treenata pitkään, ilman vammoja. Pidä siis kehostasi kokonaisvaltaisesti hyvää huolta.

 

IMG_4583.jpg

Motivoidu liikkuvuusharjoittelun lukuisista hyödyistä! 

Iina Levälä