Tiedätkö tavoitteesi?

Syksyn alku tuo tullessaan monelle tutun ilmiön. Kesällä niin tyhjä kuntosali on taas täynnä innokkaita treenaajia ja ryhmäliikuntatunnit on varattava ainakin viikkoa ennen. Me valmentajat olemme riemuissamme! Vihdoinkin salilla on elämää ja mahdollisuus auttaa uusia innokkaita treenaajia on tullut.

 

Ennen uuden treenikauden aloittamista olisi kuitenkin hyvä miettiä hetki omia tavoitteita sekä syitä miksi treenaat salilla. Tuliko kesällä tehtyä päätös uudesta aktiivisesta elämästä? Päätitkö aloittaa tiukan saliohjelman, vaikka et ole treenannut miesmuistiin? Ahdistaako sinua kesällä tulleet lisäkilot ja olet päättänyt karistaa ne heti etkä huomenna. Voi myös olla, että tunnet huonoa omatuntoa vähemmästä harjoittelumäärästä kesällä. Nyt kun palaat taas salille aijot kiriä menetetyt tulokset treenaamalla heti viisi kertaa viikossa ja jumpat päälle.

 

Epärealistiset tavoitteemme ja halumme saada tuloksia supernopeudella sattaa pysäyttää aloitetut treenit kuin seinään. Ensimmäisen takaiskun kuten flunssan jälkeen treenimotivaatio on hävinnyt jo melkein kokonaan. Tämä takaisku tulee todennäköisesti nopeammin kuin luuletkaan. Jos aloitat syyskauden treenit harjoittelemalla kovaa, usein ja vielä kovempaa, palat loppuun ensimmäisen kuukauden aikana. Tästä pettymyksestä on hankala päästä yli ja kroppakin on ylikuormittunut jopa viikkoja. Pahimmassa tapauksessa salikortti jää pölyttymään työpyödän nurkkaan ja koet taas syyllisyyttä saamattomuudestasi.

 

Aika siis pohtia muitakin syitä treenille ja opetella pitkäkestoisempi harjoittelumalli. Pohdi voisiko tavoitteena olla muutakin kuin ulkonäköön liittyvät saavutukset. Onko tavoitteenasi esimerkiksi saada vedettyä ensimmäinen leuanveto tai oppia seisomaan käsillä. Jos tavoitteesi on sinulle oikeasti merkityksellinen, jatkuu harjoittelu niin kauan kunnes sen saavutat. Kun tavoite on realistinen, mutta tarpeeksi haastava saa se sinut palaamaan salille yhä uudestaan. Saat hyvänolon tunteen tekemästäsi työstä jokaisen treenin jälkeen. Tulet huomaamaan kuinka harjoittelu itsessään saa sinut innostumaan, etkä päädy verenmaku suussa juoksemaan epärealististen tavotteiden perässä.

 

Mitä jos tänä syksynä hyväksyisit lähtötasosi ja tämän hetkisen kuntosi? Et syyllistäisi itseäsi viime kuukausien tekemättömistä treeneistä, vaan aloittaisit puhtaalta pöydältä. Ota hetki aikaa itsellesi, kirjaa tavoitteesi ylös ja tee suunnitelma niiden toteuttamiselle. Kun ensimmäiset treenit koittavat ja huomaat puskevasi liian kovaa, palauta tavoite mieleesi kirkkaana.

 

Jos et tiedä omia tavoitteitasi tai kaipaat muuten apua järkevän treeniohjelman suunnittelussa pyydä ammattilaisen apua. Kun sinulla on kuntotasollesi sopiva saliohjelma ja treenisuunnitelma tulee tuloksia varmasti ja harjoittelu pysyy mielekkäänä.

IMG_4668.jpg

Testaa myös ulkotreenejä, niin kauan kun säät vielä sallivat. 

Iina Levälä