Kuusi keinoa selättää salikammo

Oletko koskaan tuntenut oloasi epämukavaksi salilla lihaskimppujen keskellä? Onko saliharrastuksen aloittaminen jäänyt useampaan otteeseen, koska ajatus salille menosta ahdistaa jo etukäteen? On normaalia jännittää uuden harrastuksen aloittamista tai tuntea itsensä hieman epävarmaksi kun lähtee salille ensimmäisiä kertoja. Moni meistä ajattelee nolaavansa itsensä salilla kun ei vielä osaa tekniikoita kunnolla tai ei tiedä mitä salilla kuuluisi tehdä.

Jos kaipaat apua voittaaksesi salikammosi tai haluat saada lisää itsevarmuutta salille kokeile kuutta seuraavaa keinoa.

Keino 1. Älä koskaan vertaile itseäsi toisiin treenaajiin. Jos alat vertailemaan omia taitojasi tai ulkosta olemustasi muihin treenaajiin, häviävät viimeisetkin itsevarmuutesi rippeet. Muista että osa treenaajista on käynyt salilla vuosia ja sen takia myös näyttävät siltä ja rautakin nousee sen mukaan. Koeta mielummin motivoitua kanssa treenaajien saavutuksista ja muistaa että harjoittelulla sinäkin saat pian maastavedettyä huomattavasti enemmän kuin tällä hetkellä.

Keino 2. Jos suurin syy epävarmuuteesi on tekniikan puute tai tietämättömyys siitä mitä salilla pitäisi tehdä hanki valmentaja. Mikään ei latista treeni intoa yhtä nopeasti kuin näkymättömät tulokset. Jos käyt salilla vain vähän heilumassa, koska et tiedä mitä juuri sinun kuuluisi siellä tehdä ei tuloksia ole tiedossa. Personal trainerin hankkimisen ei tarvise maksaa sinulle maltaita. Voit harkita pienryhmävalmennusta tai vain muutamaa treenikertaa jonka aikana sinulle suunnitellaan yksilöllinen treeniohjelma.

Keino 3. Onnittele itseäsi jokaisesta onnistumisesta. Jos kammo on suuri, on kuntosalille pääsy jo suuri saavutus. Etene pikkuhiljaa. Voit ensimmäisellä kerralla käydä salilla ihan vaan tutustumassa paikkoihin asiakaspalvelijan kanssa. Seuraavalla kerralla tee lenkki juoksumatolla ja kolmannella uskaltaudut jo tutulta näyttävään jalkaprässiin. Pikkuhiljaa rohkeus kasvaa ja sinustakin tulee punttis mimmi tai kundi.

Keino 4. Pyydä ystävä tai kolleega salille mukaan. Kun sinulla on tuttu mukana kenen kanssa voi sarjatauoilla jutella on treenaaminen mukavampaa ja et tunne itseäsi niin ulkopuoliseksi salilla. Voitte myös tarkastella toistenne tekniikoita. Kun tiedät tekeväsi liikkeet oikein tuntuu olo paljon itsevarmemmalta.

Keino 5. Valitse treeni vaatteiksi mahdollisimman mukavalta tuntuvat vaatteet. On turhaa ostaa kalliita uusia vaatteita jos ne tekevät olosi epämukavaksi. Nykyään on muotia käyttää crop toppeja ja super tiukkoja salivaatteita. Mikään ei kuitenkaan häiritse kyykkytekniikan opettelua yhtä paljon kuin panikointi läpinäkyvistä treenitrikoista. Älä mieti mitä muut päällensä pukevat vaan valitse omat suosikki urheiluvaatteesi salille. Saat myös lisää positiivista buustia treeniisi kuuntelemalla suosikki musiikkiasi. Kuullokkeet korvilla on helpompi keskittyä omaan treeniin ja unohtaa muut ympärillä treenavat ihmiset.

Keino 6. Jos olet aloittamassa salitreeniä ensimmäistä kertaa elämässäsi, pohdi mikä ajankohta on järkevä harjoituksen aloitukselle. Moni varmaan tietää, että kiireisin aika kuntosalilla on Tammikuu. Jos ajatus salitreenistä satojen muiden treenajiien keskellä ahdistaa, kannattaa valita Tammikuulle joku toinen laji. Kuntosalit ovat myös täynnä Elo-Syyskuun vaihteessa sekä tyypillisesti joka salilla alkuillasta vuoden ympäri. Voisitko sinä ajoittaa treenisi aamulle tai päivä aikaan? Tungos salilla on helpompi kestää kun olet jo harjaantunut salitreenaaja. Aloita siis uusi harrastus jo loppuvuodesta Tammikuun sijaan.

Siinä kuusi helposti toteutettavaa keinoa auttamaan salikammoa. Älä anna oman epävarmuutesi estää sinua saavuttamasta toivottuja tuloksia. Kaikilla meillä on päiviä, jolloin itsevarmuus ei ole katossa ja muut ihmiset ympärillä ahdistavat. Ole silloin itsellesi armollinen ja muista että myös itsevarmuus kasvaa harjoittelemalla.

Roikunta kuva .jpg

Pysy lujana ja jatka yrittämistä!

Voimatreeni lisää itsevarmuuttasi ja nopeammin kuin huomaatkaan salikammosi on hävinnyt kokonaan.

Iina Levälä