Miksi kannattaa aloittaa aerobinen urheilu?

Käymme asiakkaani kanssa läpi tekemääni liikuntasuunnitelmaa. Suunnitelmassa lukee 45 -minuuttia aerobista treeniä Keskiviikon kohdalla. Huolestunut ilme kasvoillaan asiakas kysyy “onko mun pakko juosta, tiedän että se olis hyvä mutta inhoan sitä”.

Vastaukseni on ei. Ellei asiakkaani ole asettanut itselleen tavoitetta juosta puolimaratoonia ensi kesänä, ei hänen tarvitse juosta. Olen törmännyt tähän kysymykseen todella usein. Kun aloitamme salilla treenaavan ihmisen kanssa keskustelun aerobisesta liikunnasta tulee heti ensimmäiseksi puhe lenkille lähdöstä ja sen kauheudesta. Mistä on tullut ajatus, että aerobisen pitää aina olla rääkkilenkki? Vaikka juoksu on kieltämättä lajina hyvä, on muitakin lajeja joilla voimme kehittää aerobista kuntoa.

Olen huomannut, että useat treenaajat saavat itsensä kyllä salille säännöllisesti. Muusta liikunnasta sekä kehonhuollosta on sitten vaikeampi pitää kiinni. Usein ajatellaan, että eihän se haittaa jos tuo aerobinen nyt jäi välistä kunhan olen nostellut painoja. Mutta kyllä se haittaa. Valmentajasi on laittanut aerobisen treenin liikuntasuunnitelmaasi syystä. Käydään näitä syitä nyt hieman läpi.

Liikunta itsessään on yksi tehokkaimmista keinoista edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Liikunnan tulisi kuitenkin olla monipuolista. Fyysisellä kunnolla tarkoitetaan hyvää suorituskykyä. Kun liikunnan avulla tavoitellaan parempaa fyysistä kuntoa on kyse kuntoliikunnasta. Kaikkien meidän ei tarvitse pyrkiä olemaan erityisen voimakkaita tai pystyä juoksemaan maratooneja. Olisi kuitenkin erittäin suositeltavaa, että huolehtisimme terveydestämme liikunnan avulla.

Kun harrastamme liikuntaa, jotta pysyisimme terveinä puhutaan terveysliikunnasta. Terveysliikunnasta saatavia hyötyjä ovat,

 • Alentaa kohonnutta verenpainetta ja kolesterolia

 • Parantaa tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä

 • Kehittää liikkuvuutta

 • Parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa

 • Ehkäisee elintapasairauksia ja ylipainoa

 • Parantaa hapenottokykyä

 • Harjoittaa tasapainoa

 • Tehostaa elimistön puolustusreaktioita ja näyttäisi estävän virustauteja

 • Säännöllisellä liikunnalla on myös positiivinen vaikutus mielenterveyteen

 • Vahvistaa luita

 • Auttaa palautumaan kovasta treenistä

Listaa voisi jatkaa vielä pidemmällekin. Tärkeintä on ymmärtää, että aerobinen liikunta kehittää monia ominaisuuksia, joita salitreeni ei kehitä. Vaikka salitreeni on mahtava tapa pitää huolta itsestään ja terveydestään on huomioitava muitakin terveysliikunnan osa-alueita. Jos liikuntasuunnitelmasi näyttää hyvin salipainotteiselta olisi hyvä kokeilla tuoda sinne vähän vaihtelua. Ja kaikkille heille, ketkä eivät juoksua fanita muistakaa, että muitakin lajeja löytyy.

Ota kaverit mukaan ja lähtekää kokeilemaan sulkapalloa, tennistä, jalkapalloa, ryhmäliikuntaa, uintia tai vaikka vaellusta. Myös kevyemmät lajit toimivat varsinkin aloittelijoilla, esim jooga. Ikinä ei tiedä mistä lajista tulee uusi lempparisi.

IMG_20170809_111647.jpg

Maisemat omilta lenkkipoluiltani.

Iina Levälä